SkyDreamRC. Un produs Blogger.
RSS

Zhengrun Z008 (Avatar)

     Elicopterul Avatar Z008 este un model inspirat din filmul Avatar. Apărut la sfârşitul anului 2010 este un exemplu perfect şi interesant de elicopter tip hover-craft. Are un aspect plăcut şi pare uşor de pilotat, dar nu este asa. Deşi are o lungime de o palmă, este dotat cu o comandă în 4 canale, girator intern şi o structură coaxială. Forma carcasei îi permite o manevrabilitate bună şi un echilibru aproape perfect.
     Ca şi specificaţii dimenisunile sunt: 20X13X12 cm, cele 4 canale(sus/jos, înclinare stanga dreapta, faţa/spate, rotire stânga dreapta), încarcarea bateriilor durează aproape 20 de minute, bateria internă la turaţie maximă dureaza aproape 10 min (+-2 ) ea fiind confecţionată din Li-Po la cu tensiunea de 3.7V. Telecomanda elicopterului are opţiunea selectării a 3 benzi de lucru. Se poate încarca din telecomandă, sau prin USB-ul PC (scoală sau acasă). Telecomanda are nevoie de 6 baterii tip AAA (eu folosesc acumulatori reîncarcabili) .Cam atât despre el ca şi specificatii tehnice. Sa vedem ce poate...
  Am încercat un filmuleţ pentru a putea vedea puterea motoarelor.

      Bun. Sa vedem ce are. L-am luat, l-am desfăcut şi l-am studiat puţin. Am vazut 5 motoare în total. 2 pe aripi, 1 pe coada si 2 pentru palele de pe axul principal. Cum functioneaza...Începem prin a controla joysticul de acceleraţie, (care controlează canalul sus jos şi înclinare stanga dreapta). Îl cuplam doar pe pozitia de sus si unul dintre motoarele de pe axul principal se cupleaza, palele creaza un curent de aer iar el se ridica (destul de logic...), pentru a îl înclina stanga dreapta manevrăm joysticul în ce directie vrem să zburăm (cu precizie şi foarte încet, deoarece elicopterul este foarte sensibil, iar ridicare lui trebuie facută treptat, altfel tavanul va fi prea aproape sau lustra) în stanga sau dreapta (pentru a se înclina trebuie să fie cel putin în poziţia de mijloc ca acceleraţie, altfel s-ar putea să il vezi zburând repede înspre primul picior de scaun/masa, sau catel depinde ce preferi), motoarele de pe aripi se cuplează în sensuri diferite (1 orar si celalalt antiorar), iar avionul se inclina.
Totul pare asa frumos. Ca sa il vezi că zboara stabil şi sa nu-l dai cu capul de pereţi iti trebuie ceva îndemanare totuşi.
      Acum (ştiim că avionul trebuie să fie puţin turat ca să se ridice, joysticul din stanga să fie la jumatate) iar joysticul din dreapta îl împingem -încet în sus şi vedem cum elicopterul începe să zboare în faţa. Pentru asta motorul elicei, aflat pe coadă începe să se învartă. Dacă pentru faţa împingem în sus, spatele este în jos. În momentul când dăm cu spatele ar fi bine să nu ne aflăm chiar în spatele elicopterului (macar 2 metrii sa aibe si el aer sa respire). Pentru a îl roti în aer stanga dreapta mişcăm joysticul din dreapta înspre stanga/dreapta. Aici e partea interesanta.Odata cuplată pozitia, cele 2 motorase de pe axul principal încep sa se certe. Are conceput un mecanism interesant. Odata schimbată mişcarea, pentru a nu forţa motorul cu frană pe el şi pentru a nu-l supraîncarca, cel care a mers se opreste brusc, iar cu ajutorul unor rotite dintate cel de-al doilea motor începe sa se învarta, rotind elicele în celălalt sens.
     Când am început să mă joc cu el mi s-a părut foarte greu de manevrat, dar după cateva ore de zbor, mi se pare acceptabil. M-a impresionat precizia şi stabilitatea în aer. Iar după cum am spus l-am demontat şi studiat. În continuare cateva poze...





Mai am de adăugat un lucru, m-am gandit că ar fi bine să-l mentionez. Toate imaginile sunt preluate din Google Images sau situ-ri de internet.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read User's Comments0