SkyDreamRC. Un produs Blogger.
RSS

Cum să îți alegi primul elicopter RC



    Sunt două posibile alegeri care țin de elicoptere. Una dintre ele este variantă ușoară, în care se optează pentru un prim elicopter ușor de controlat, gata asamblat din cutie. Cea de-a două variantă este variant în care se alege un kit de elicopter (greu de controlat și de asamblat pentru un începător).
 Variantă cea mai bună pentru un începător este alegerea unui elicopter ieftin, destul de fiabil, de preferința mic (undeva la 20 de cm) și ușor de controlat (3 canale). Explicația? Acesst hobby este unul destul de costisitor. Dacă ai această manie trebuie să te asiguri că elicopterul pe care îl cumperi este perfect pentru ține. Dacă îți alegi un kit gen T-Rex sau Honey Bee ca și începător o să ai foarte multe probleme (costuri ridicate pe piese de schimb, încărcarea rezervorului etc.).
 Insă este un ÎNSĂ scris foarte mare, se poate începe și pe un elicopter mare, cu multe canale, care dezvoltă un pitch imens (pitch- forță lui de ridicare, mai multe detalii găsiți în secțiunea: Dicționar..). Dar pentru asta trebuie să va aprovizionați cu foarte multă răbdare, să citiți 1-2 manuale ale elicopterului pe net, să folosiți un soft de calculator pentru a va obișnuii cu multitudinea canalelor, iar după ce sunteți gata să faceți o excursie la "iarbă verde”.

 Pentru a va ajută o să enumăr principalele categorii de elicoptere, cu câteva detalii.

  •    Jucării (cu un singur motor coaxial)- primare, ușor de controlat, distractive dar limitate. Controlul lor nu este foarte precis iar majoritatea obstacolelor sunt greu de depășit  
  •   Micro coaxial (hobby- cele mai frecvențe elicoptere găsite în mall-uri)- următorul pas în complexitatea elicopterelor. Mai greu de controlat din punct de vedere tehnic, dar mult mai distractive. O fiabilitate de zbor mai mare. Cu piese interschimbabile care pot fi cumpărate idn magazine și înlocuite. De asemenea pot suferi și upgrade-uri. În  cele mai multe cazuri rotorul lor principal este format din două motoare. 
  •  Qudrocoptere(hobby- și industriale)- stabile, distractive, cu 4 moatoare. Zbor excellent pe vertical și o planare eficientă.  
  •  Micro rotoare cu forță fixă- mult mai greu de controlat, dar stabilie datorită barii de echilibru. Practic sunt verigă de legătură dintre elicopterele de jucărie către cele profesionale.  
  • Cu un singur rotor cu forță colectivă-profesionale, 6 canale, trecem de la energia electrică la rezervoare cu gaz, benzină sau nitro.  


   Pentru începători trebuie evitate elicopterele profesionale din ultima categorie, dar cu motor electric. Sunt foarte greu de manevrat la început. Deoarece comportamentul lor în zbor este foarte violent și forțele de acționare ale motorului sunt mari.

 Sunt foarte multe lucruri de ținut minte. Sunt foarte multe de explicat. Dar un lucru este cert. Acesta este unul dintre cele mai minunate hobby-uri.
V-om reveni cu mai multe detalii.
Pentru orice preferință sau subiect pe care vreți să îl discutăm, contactati-ne!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read User's Comments0

Prima misiune de salvare


 Pe 3 ianuarie 1944 la bordul distrugătorului naval american USS TURNER a avut loc o explozie, într-o furtună, care s-a simțit până la 50 de mile depărtare după care a mai avut loc o a doua explozie la 40 de minute după prima explozie. Mulți supravetuitori au ajuns la spitalul din Sandy Hook, dar din cauza numărului mare de răniți spitalul avea mare nevoie de sânge pentru transfuzi. Din cauza unui viscol toate aeronavele au fost oprite la sol  și nu se putea face nimic.
 Dar admiralul Parker al pazei de  coastă al Americii, a sunat la New York pe comandandul Frank Erickson să îl întrebe dacă poate aduce sângele cu un elicopter pe conditile meteorologice. Comandantul din cauza entuziasmului sau și din cauza dorinței de a demonstra lumi cât de folositoare sunt elicopterele nu a stat pe gânduri și a acceptat pe loc.
 Frank Erickson împreuna cu copilotul lui Walter Bolton s-a urcat în ultimul model al marinei, Sikosky R-4 (Buno 46445), și s-au luptat vitezeste cu viscolul care făcea manevrarea și menținerea contrului asupra aeronavei și mai dificilă. Acest fapt a cauzat o reacție extremă. Frak nu a avut altă opțiune decât să își lege mână dreaptă de manetă elicopterului pentru a putea echilibra elicopterul. Cu o putere de doar 200 căi putere cei doi au reușit până la urmă să ducă sângele la spitaulul din Sandy Hook, stabilind rolul principal al elicopterelor.
 Comandantul Frank Erickson a declarat pentru presă:"Weather conditions were such that this flight could not have been made in any other type of aircraft. But for a helicopter, it was simple [1]”. Datorită acestei declarații ziarul New York Times, în editură din 6 ianuarie 1944 a scris: "It was indeed routine for the strange rotary-winged machine which Igor Sikorsky has brought to practical flight, but it shows în striking fashion how the helicopter can make use of tiny landing areas în conditions of visibility which make other types of flying imposible [2]”. 




 1-"Condițiile meteorologice erau de așa natură încât acest zbor nu putea fi realizat cu orice alt tip de aeronavă. Dar pentru un elicopter, a fost simplu”. 
 2-”A fost într-adevăr un zbor de rutină pentru ciudată mașină cu aripi rotative pe care Igor Sikorsky a adus-o la practică de zbor, dar sa prezentat într-un mod uimitor cât de bine un elicopter poate face uz de zonele de aterizare  mici, în condiții de vizibilitate care fac alte tipuri de zboruri imposibile." 

Bibliografie:
-http://www.helis.com/stories/1mission.php

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read User's Comments0

Swashplate

     Swashplate- în engleză este un dispozitiv folosit în ingineria mecanică, care transformă mișcarea de rotație a unui ax în translația unui piston. Toate referirile lui se învârt în jurul mecanismului de bielă-manivelă (sunt convis că dacă m-ar auzi profesorul meu de mecanică din anii de facultate m-ar contrazice, sau m-ar da afară) 
     Am folosit acest termen deoarece este folosit de majoritatea "profesioniștilor" în elicoptere RC. Acest swashplate este o piesă foarte importantă în construcția elicopterelor, dar care poate fi acționat și folosit la maxim la elicopterele de tipul T-Rex, Syma, HoneyBee (profesionale, mari, puternice, cu motor electric sau gaz) 
    Acest mecanism constă într-un disc atașat la un arbore. Practic această piesă permite rotirea și înclinarea palelor la un unghi suficient pentru că elicopterul RC utilizat să execute mișcările dorite. 
     La elicoptere dispozitvul este alcătuit din două inele, unul staționar și unul mobil. Inelul fix este montat pe axul principal al rotorului și este conectat la mișcarea colectivă și ciclica printr-o serie de tije. Astfel este în starea să se încline și să se rotească în toate direcțiile necesare. Cel mobil este conectat de cel fix prin intermediul unui rulment și se rotește cu axul principal. Cu ajutorul unei pene, discul mobil nu se rotește independent față de axul principal. Per ansammblu ele se mișcă că un tot unitar, atunci când vine vorba de rotirea și înclinarea elicopterului. 






  

 În imagine sunt componentele acestui ansamblu. 1-Inelul de exterior (argintiu); 2-Inelul interior (albastru); 3-Cuplaj cu bilă; 4-Tijă pentru înclinarea elicopterului; 5-Tijă pentru rotirea elicopterului; 6-Tijă pentru legătură cu pală rotorului. .



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read User's Comments0

“Aceasta a fost obsesia vieţii lui, să fie primul om care zboară”


 “Aceasta a fost obsesia vieţii lui, să fie primul om care zboară”-Gabriele Niccolai (referire pentru Leonardo Da Vinci)

Maşina de zburat - Observând îndelung păsările, Da Vinci a realizat mai multe modele de "maşini de zburat", care imitau natura pe cât posibil. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute, semănând mai curand cu un planor al zilelor noastre, doar că aripile se puteau mişca. Modelul avea şi un loc pentru pilot, fiind practic o barcă uşoară, cu aripi. Din păcate nici unul dintre modele nu avea sa funcţioneze, ceea ce nu l-a împiedicat pe inventator să continue să caute.

        Deşi primele elicoptere nu au fost inventate până în anul 1940 se considera că Leonardo Da Vinci a fost primul om care a pus bazele unui elicopter. Aşa cum se observă în imaginea de jos invenţia lui comprimă aerul şi îl împingea în jos, pentru a se putea ridica, metodă desul de apropiată ca variantă de modelul elicopterelor de astazi. Elicopterul da Vinci, masura un diametru de 15 picioare şi era făcut din beţe de plută, bambus, mătase şi sârmă. Da Vinci considera că acest elicopter se putea ridica datorita forţei produse de 4 oameni care stăteau în picioare pe un platou si învarteau axul rotor, cu ajutorul pârghiilor înfipte în el.



Bibliografie:
  1. http://www.da-vinci-inventions.com/aerial-screw.aspx
  2. http://www.interferente.ro/Inventiile-lui-Leonardo-da-Vinci.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read User's Comments0

Cum zboară elicopterele (realitate vs. modelism)



   De ce m-am apucat să scriu un articol pe tema asta? Poate din dorinţa de a explica dintr-un punct de vedere puţin mai tehnic diferenţa dintre zborul unui elicopter adevărat şi a unui elicopter radiocomandat.
În primul rând un elicopter adevărat se foloseşte în momentul zborului de o forţa, să o numim generic forţa de ridicare egala cu următoarea formulă Fr=1/2 Cr*Vel^2*A*ro (unde ro= densitatea aerului la o anumită înalţime, Vel este velocitatea aerului la înalţimea respectivă, A= este aria de contact între aer şi elicopter, luată în considerare ca fiind aria celor 4 pale ale rotorului principal, care este constantă şi rămane constantă în timpul zborului, asta dacă nu apare niciun copac în cale, iar Cr este coeficientul de ridicare).  Despre coeficientul de ridicare trebuie să vă mai explic un lucru, dar o voi face după ce explic ce este un rotor (sau cel puţin pentru ce atribui eu acest nume).
      De obicei, şi în principu, un elicopter are două rotoare: cel principal şi cel secundar. Rotorul principal este cel mai important, el producând forţa necesare de ridicare de la sol, cat şi de planare în aer, a elicopterului. El este format din ansamblul motor şi sistemul elicei: care este alcătuit din pale şi toate elementele de legatura si întarire a ansamblului necesare. Pentru a se putea ridica de la sol elicopterul are nevoie ca forta de ridicare să depăşească forţa de greutate (clasicul m*g, m fiind masa elicopterului iar g- acceleraţia gravitaţională), destul de logic. Dar cum poate un elicopter să îşi schimbe directia pe care înainteaza sau orientarea? În cadrul rotorului principal există un sistem care permite înclinarea lui la un anumit unghi, denumit generic unghi de atac (revenind la coeficientul de ridicare care este strâns legat de unghiul de atac, fiind calculat trigonometric după aceasta). Totul pare simplu, astfel dacă elicea se înclină în faţă elicopterul o ia în faţă, elicea se înclină în spate elicopterul merge în stanga (glumeam, merge cu spatele). 

    Dar în fizică mai apar unele fenomene importante : momentul şi inerţia unui motor. Dacă elicea elicopterului se învarte într-un sens din cauza momentului motor elicopterul se învarte în sens opus. Pentru a elimina acest efect este nevoie de rotorul secundar, care este amplasat la un unghi de 90 de grade faţa de rotorul principal. Prin rotirea elicei secundare se produce efectul necesar pentru eliminarea rotirii elicopterului şi menţinerii lui pe o direcţie stabilă. Acest subiect se poate dezvolta mai mult, mult mai mult dar din păcate (sau fericire ) acesta este un blog nu o lucrare de licenţa în mecanică sau aerodinamică.

       Parcurgând paşii necesari întelegerii principiului de zbor al elicopterelor adevarate, cei care au mai manevrat elicoptere radiocomantate cred că încearcă să îşî imagineaze diferenţele.
         În primul rând un elicopter RC are două rotoare: principal şi secundar. Însă rotorul principal nu mai are toate cele 4 pale în acelasi plan ci in două planuri diferite. Cele două planuri au rolul de a se învârti separat astfel încât să se creeze un efect de vârtej între ele, permiţându-i elicopterului să "împingă" aerul în jos pentru a se ridica. Rotorul secundar în funcţie de modelul elicopterului are mai multe roluri. Pentru elicopterele performante el are rol de anticuplu pe motor (la fel ca elicopterele adevărate), dar poate avea şi rolul de doar a modifica orientarea planului vertical al elicopterului, rotindul în sensul acelor de ceasornic sau invers, în funcţie de cum se roteşte şi motorul (bineînteles că acelaşi rol îl are şi la un elicopter adevărat). Însă marea diferenţă este în acel sistem de a creea o forţă de ridicare cu totul diferită faţă de elicopterul adevărat. 
    Mai am de facut o precizare: elicopterele rc de care am amintit fac parte din categoria elicopterelor cu un singur rotor colectiv.
   Sunt subiecte despre elicopterele radiocomandate care nu le stiu sau sunt greu de explicat pe moment, de asemenea nici informaţiile despre elicopterele adevarate nu sunt complete, existand şi aici mai multe subiecte de discuţie. Dar treptat cu cât voi încerca să explic acest hobby, voi trece şi prin subiecte mai avansate sau mai simple. Sunt deschis la întrebari şi la propuneri de subiecte. Întrebările le puteţi pune în comenturi sau trimiţând un mail.
O idee despre elicopterele profesionale. Şi să nu uităm menţiunea: toate pozele sunt preluate din alte surse.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read User's Comments0